Overnight oats

Ovenight oats, kende u het al? In een zoektocht naar een snel-klaar-ontbijt kwam ik hier een hele poos geleden op uit. Ik ben namelijk wel een ontbijtfan, weet u. In het weekend sloven wij ons al eens uit met vers gebakken pannenkoeken, eitjes, croissants en kaneelbroodjes. In de week ligt dat meestal iets moeilijker. De ochtendrush zorgt ervoor dat iedereen netjes gewassen en aangekleed is en dat de kleine pottenkijkers ontbeten hebben. De wederhelft en ik durven dat al eens overslaan, helaas (het ontbijt bedoel ik dan, niet dat wassen en aankleden). Dus neem ik sinds geruime tijd mijn ontbijt mee op de trein. Tijd, rust en de krant, prima ontbijtsetting, toch? In den beginne was dat vaak een simpele boterham met choco en een brikje melk. Nu neem ik al eens muesli of Griekse yoghurt met fruit mee. Of overnight oats natuurlijk.
Overnight oats, dat is simpelweg een catchy term voor havermoutpap die een nachtje in de koelkast doorbracht. ’s Avonds klaarmaken, ’s ochtends opsmikkelen. Handig, toch?

Hierbij mijn favoriet. Banaan en chocolade, beter kan het niet, toch? Je kan uiteraard variëren zoveel je wil. Heb je graag wat bite in je havermout, gooi er dan ’s ochtends nog wat noten, bessen, chocolade… op.

overnightoats voor


Overnight oats met banaan en chocolade

Nodig:
– 1 dl haver (ik gebruik mijn maatschepjes om af te meten, vandaar de deciliter)
– 2 dl melk (koe/amandel/soja… maakt niet uit) of 1,5 dl melk + 0,5 dl yoghurt
– 1 rijpe banaan (echt goed rijp, anders smaak je ze amper)
– 1,5 el cacaopoeder
– 1 el honing/esdoornsiroop
– handje gemengde bessen (diepvries is prima, de besjes zijn ontdooid na een nachtje in de koelkast)
– noten/stukjes banaan/chocoladevlokken voor erop

Zo maak je het:
Plet de banaan en meng ze met havermout, melk, cacao en honing. Leg het fruit (bessen) onderaan in de (meeneembare) pot, en schep de havermoutmengeling erover. Zet een nachtje in de koelkast (of toch minstens een uurtje) en voila, daar is je havermoutontbijt! ’s Ochtends nog even de topping erover (noten, fruit, wat je maar wil), en klaar is kees!

Liever warme havermout? Zet ‘em dan kort even in de microgolf net voor je hem opeet!

overnightoats na


5 gedachtes over “Overnight oats

  1. Ann

    Goed idee Heidi! Dus als ik het goed begrepen heb, moet je de havermout de avond ervoor ook niet koken of zo? Gewoon alles “door elkaar gooien”, ijskast in en een nachtje laten staan? En misschien nog een “domme” vraag (ik weet het, domme vragen bestaan niet naar ’t schijnt): is haver hetzelfde als havermout? Want ik wil dit wel eens proberen. ‘k Lig al lang in de knoop met mijn ontbijt… 😉

    Like

    1. Heidi

      Dag Ann
      Je moet inderdaad gewoon alles bij elkaar gooien en dan in de koelkast zetten. ’s ochtends is je havermout dan in een soort havermoutpap veranderd. Geen gekook dus! Als je ’t graag warm eet, kan je het natuurlijk altijd even in de microgolf zetten voor je het opeet.
      Ik hoop dat je’t lekker zal vinden!
      En haver=havermout wat mij betreft 😉

      Like

Plaats een reactie