Granola op maat

De Gentse vriendin houdt niet van papperig. Juist. U hoeft daar niet verder over na te denken. De papperigheid in kwestie slaat op havermoutpap. Houdt ze niet van. Not done.
Ik wel. Ik hou van pap. Ook fruitpap, ja.

Dit gezegd zijnde, ter zake. Misschien houdt u ook niet van pap. Misschien katapulteert het u terug (of voorwaarts) naar tandenloze tijden. Misschien heeft u het ook graag knisperend en krokant bij het ontbijt. Geen nood! Een homemade én snel havermoutontbijt kan namelijk ook niet-papperig zijn. Tijd voor granola!
Granola, dat kent u ongetwijfeld. De knapperig gebakken versie van muesli is zo mogelijk nóg lekkerder dan het origineel. Bovendien is het maken ervan echt kinderspel. Dat laatste mag je letterlijk nemen, de kleine pottenkijker maakt namelijk maar al te graag een lading granola met z’n favoriete noten en fruit. En ik weet niet hoe het met u zit, maar wij hebben hier graag “goedgevulde” granola. Van die granola waarbij je niet eindeloos moet zoeken om een stukje noot of fruit te vinden. Neen, bij elk hap wat noten en/of fruit, zo hebben we het graag. Bovendien valt de overdreven zoetigheid van winkelgranola ook niet altijd in de smaak. En dus maken wij onze granola vaak zelf en gooien we hem boordevol met alles wat wij lekker vinden. Granola op maat, jawel.

Hieronder het recept van onze laatste versie granola. Je gooit er natuurlijk in wat je wil. De basis is simpel: een deel granen (havermout, quinoa, gepofte rijst…), een deel lekkers (noten, rozijnen, gedroogd fruit…) en een deeltje “lijm” (esdoornsiroop, honing, appelsap…). Klein half uurtje in de oven, en klaar!

Granola op maat


Wat-je-maar-wil granola

Nodig:
– 250g havermout
– 100g grofgehakte noten (wij kozen amandelen, pecannoten en hazelnoten)
– 30g gedroogd fruit (wij namen een rozijntjesmengeling)
– snufje vanille (of kaneel, kardemom…)
– 6 el vocht (wij gebruikten 3 el esdoornsiroop + 3 el appelsap)

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160°C.

Meng de havermout met de noten, het fruit en het snuifje vanille. Schep de siroop en het appelsap door het droge mengsel tot alles licht bedekt is en wat gaat plakken.
Spreid de granola uit op een bakplaat en bak ca. 25 min. op 160°C. Roer halverwege eens om.

Haal uit de oven en besnuffel je heerlijk ruikende versgebakken granola.
Laat volledig afkoelen en schep in een afsluitbare pot.

Smul op met yoghurt, melk, vers fruit…

*Wil je je granola wat steviger en met meer brokken? Voeg dan wat meer vocht toe zodat alles beter samenplakt.
*Chocolade of gevriesdroogd fruit voeg je best pas toe eens de granola is afgekoeld.

Granola op maat


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s